dimarts, 23 de maig del 2006

RESULTATS ANALÍTICA PLAGA MOSTRA NEGRA

PER LA VOSTRA INFORMACIÓ

NOTICIAS

Els tractaments contra la mosca negra continuaran fins a la tardorUn estudi analitzarà com reduir les algues del riu, hàbitat de les larves-->Redacció ebre@diaridetarragona.com

El Govern ha valorat satisfactòriament els resultats del primer tractament contra la mosca negra que es va fer al tram català del riu la setmana passada. Es repetiran cada tres o quatre setmanes, fins a la tardor. També s'han anunciat mesures complementàries per controlar la plaga.

De moment, un estudi analitzarà com reduir les algues del riu, on viuen les larves.Aquest estudi esbrinarà la causa de l'elevada quantitat de macròfits a l'Ebre, així com la manera de reduir aquestes algues, que són l'hàbitat de les larves de mosca negra.

Així ho va anunciar ahir el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, el socialista Miquel Castelló. Va presidir la reunió de la comissió de seguiment de la mosca negra al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.Miquel Castelló va assegurar que l'estudi s'encarregarà properament. Amb els resultats s'elaborarà un pla d'actuació que permetrà reduir la quantitat d'algues al riu.

El delegat va valorar satisfactòriament els resultats aconseguits en el primer tractament amb el producte BTI que es va fer a tot el tram català de l'Ebre dimarts passat.En els punts on es va abocar el producte es va obtenir una efectivitat en una distància de 15 km.

Tot i així, el tècnic del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code), Raül Escosa, va detallar que en determinats trams del riu l'efectivitat s'havia vist reduïda, principalment per les barreres físiques dels embassaments o rescloses.Canvis en els punts d'abocamentPer això s'està estudiant fer el tractament després de la resclosa de la Central Nuclear d'Ascó, perquè el producte perdia l'efectivitat llançat des de Flix cap avall.

El mateix passava a Xerta, on el tractament s'haurà d'aplicar a partir d'ara aigües avall de l'assut, per evitar que una part del larvicida es desviï cap a la captació dels canals.Pel que fa als llocs amb més densitat larvaria, els tècnics han confirmat que és entre Garcia, Miravet, Benifallet i Tortosa.

Ben al contrari, en alguns indrets com els cinc quilòmetres que hi ha de Riba-roja d'Ebre fins a l'embassament, no s'han trobat cap resta de larva de mosca negra ni d'altres insectes aquàtics.

El proper, abans de Sant JoanSuposadament és per la manca d'oxigen que hi ha «en un tram que està molt degradat», com va explicar el cap de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàires (IRTA), Carles Ibáñez.

Els resultats han permès establir amb més concreció un calendari de tractaments amb el producte BTI, i el delegat del Govern va anunciar que s'ha decidit ampliar el nombre de tractaments de cinc a vuit, i allargar-los fins a la tardor.Els tractaments s'aniran repetint cada tres o quatre setmanes.

El pròxim serà abans de Sant Joan.«El que volem aconseguir amb aquests tractaments globals és posar el rellotge a zero, perquè ara hi ha una disbauxa i les mosques van per davant de nosaltres. Necessitem anar controlant les poblacions un cop hem estudiat el cicle vital de l'insecte», va manifestar el tècnic del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code), Raül Escosa.Aquesta ampliació de tractaments suposarà també un augment de les despeses, que passen dels 120.000 euros previstos als 200.000.

El delegat del Govern, Miquel Castelló, va assegurar que es buscarà la manera d'aconseguir aquests 80.000 euros de més, i va deixar clar que «en cap cas es deixarà d'actuar per reduir la plaga per la manca de recursos econòmics».A més, Miquel Castelló va assegurar que per als propers tractaments es buscarà millorar la coordinació amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) perquè la reducció de cabals que se sol·licita es faci oportunament. El cabal idoni del riu Ebre en el moment de fer el tractament és de 120 m