dimarts, 18 de juliol del 2006

La Generalitat manté la seua oposició a la tèrmica de Riba-roja

GUSTAU MORENO. Tortosa

La Generalitat va reaccionar ahir a l'admissió a tràmit, pel Ministeri de Medi Ambient, de la central tèrmica de cicle combinat que Iberdrola projecta a Riba-roja d'Ebre. El Departament d'Indústria, que ja s'havia mostrat contrari al projecte, va recordar que el pla de l'energia de Catalunya no preveu cap central tèrmica lluny dels grans centres de consum. Una posició que havia enfrontat l'alcalde riba-rogenc, José Luis Aparicio (PSC), amb els seus companys de partit. De fet, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Josep Solé (PSC), va demanar ahir prudència per afrontar la nova situació amb «tranquil·litat».

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Miquel Castelló, va assegurar ahir al matí que el govern faria públic, «potser en qüestió d'hores», quina és la posició del Ministeri de Medi Ambient sobre l'autorització del projecte d'Iberdrola.
Castelló va recordar que el PSC s'havia oposat a la central de cicle combinat que Enron projectava construir a Móra la Nova, pel seu impacte sobre l'agricultura i el medi ambient de la Ribera d'Ebre.
També va recordar el compromís per situar aquest tipus de plantes prop dels grans centres de consum. «Fins ara aquest criteri s'ha mantingut per una qüestió de racionalitat i sentit comú, i no hem modificat res del que dèiem fa uns mesos», va remarcar el delegat.
Castelló, que va recordar que la Generalitat només tramitarà l'expedient d'un projecte que haurà d'autoritzar o desestimar el govern de l'Estat, va resumir així part del comunicat que unes hores més tard va difondre el Departament de Treball i Indústria.
La nota advertia que l'encarregat d'autoritzar definitivament la central de Riba-roja d'Ebre serà el Ministeri d'Indústria, i que l'únic que ha fet el Ministeri de Medi Ambient és informar que la companyia Iberdrola ja ha dipositat l'aval que cal presentar abans d'iniciar el tràmit de la declaració d'impacte ambiental.
Amb tot, Indústria va confirmar que ja ha preparat l'anunci del projecte que publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, ja que ha d'encarregar-se de la tramitació dels projectes amb una producció superior als 50 megawatts, com és el cas de la central tèrmica de Riba-roja d'Ebre.