dijous, 26 d’octubre del 2006

NOUS SISTEMES CONTRA EL MUSCLO ZEBRA



> Endesa prova nous sistemes contra el musclo zebrat
G. MORENO. Flix.
Fecsa Endesa va informar ahir que la companyia ha desenvolupat durant els últims quatre anys diferents mesures destinades a evitar l'arribada i la consolidació del musclo zebrat a la península. Segons l'empresa, la colonització del musclo zebrat ha perjudicat el correcte funcionament de les centrals hidroelèctriques que Endesa té a la conca de l'Ebre, concretament les centrals de Flix, Riba-roja d'Ebre i Mequinensa, ja que els mol·luscos obstrueixen les canonades de captació d'aigua de les instal·lacions.
En aquest sentit, Fecsa Endesa calcula que el musclo zebrat ha provocat a la companyia una despesa d'1,6 milions d'euros, només en aquests quatre anys. Després d'alguns estudis, Endesa ha començat a utilitzar un producte «ambientalment amigable» que elimina la presència del mol·lusc a les canonades de captació d'aigua i als circuits interiors de les centrals.
Endesa ha adoptat altres mesures a la central de Riba-roja, on ja ha substituït les reixes de les preses d'aigua per permetre la seua neteja periòdica.



> Endesa ja ha gastat 1,6 milions per combatre el musclo zebrat i prova nous sistemes contra la plaga
GUSTAU MORENO. Flix
Fecsa Endesa va informar ahir que la companyia ha desenvolupat durant els últims quatre anys diferents mesures destinades a evitar l'arribada i la consolidació del musclo zebrat a la península. La companyia va recordar que el musclo zebrat és una espècie invasora que procedeix dels mars Negre i Caspi, que amenaça l'ecosistema i les espècies autòctones de la conca de l'Ebre, així com l'economia de les zones afectades.
Segons l'empresa, la colonització del musclo zebrat ha perjudicat el correcte funcionament de les centrals hidroelèctriques que Endesa té a la conca de l'Ebre, concretament les centrals de Flix, Riba-roja d'Ebre i Mequinensa, ja que els mol·luscos obstrueixen les canonades de captació d'aigua de les instal·lacions.
En aquest sentit, Fecsa Endesa calcula que el musclo zebrat ha provocat a la companyia una despesa d'1,6 milions d'euros, només en aquests quatre anys. Després d'alguns estudis, Fecsa Endesa ha començat a utilitzar un producte «ambientalment amigable» que elimina la presència del mol·lusc a les canonades de captació d'aigua i als circuits interiors de les centrals. Paral·lelament, Endesa ha adoptat altres mesures a la central de Riba-roja, on ja ha substituït les reixes de les preses d'aigua, que fins ara eren fixes, per unes altres reixes extraïbles que permeten la seua neteja periòdica fora de l'aigua.
Així, durant el període 2002-2006, Fecsa Endesa calcula que ha invertit uns 450.000 euros destinats a la recerca i a la investigació contra la plaga. D'aquesta manera, la companyia ha organitzat diferents jornades informatives i ha participat en diferents grups de treball, i també a congressos nacionals i internacionals.
A més, l'empresa també ha donat informació a altres usuaris afectats de la conca de l'Ebre, per donar a conèixer l'expansió de la plaga i acordar noves mesures per frenar la seua proliferació. En aquesta línia, Fecsa Endesa té el primer i fins ara únic centre de recerca específic per al musclo zebrat, on s'han projectat una desena d'assajos sobre tècniques per eradicar l'espècie invasora, tant en espais naturals com en llocs tancats. A més, l'empresa ha finançat quatre convenis d'investigació amb les universitats de Lleida i Saragossa.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ja, verjetno zato je