divendres, 17 de novembre del 2006

NOUS FILTRES DE CARBÓ ACTIU

acaralt@diaridetarragona.com

L'Ajuntament de Riba-roja ha posat en funcionament dos sistemes de filtres de carbó actiu per impedir la presència de l'herbicida atrazina i els seus derivats, com la desetilatrazina, a la seva xarxa d'aigua de consum humà.


El consistori capta l'aigua al pantà de Flix, i, a partir de l'estiu els índexs d'aquest herbicida potencialment tòxic per a les persones s'havien elevat, apropant-se als màxims permesos.consistori realitza anàlisis mensuals de l'aiguaEl i va detectar l'anomalia.
En aquell moment va posar en funcionament un sistema de filtrat per impedir el pas de les substàncies a la xarxa d'aigua, mentre encarregava anàlisis complementàries i amb periodicitat quinzenal a l'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona SA. (Ematsa).
Una nova anàlisi realitzada al mes d'agost assenyalava uns nivells d'atrazina al límit dels valors permesos; i del seu derivat, desetilatrazina, lleugerament per sobre dels permesos. Aquesta tendència es va aguditzar en el següent control realitzat al 14 de setembre amb l'augment d'un dels dos valors.
L'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre, en aquell moment, va donar la veu d'alarma, tot sol·licitant al Govern de la Generalitat, a través de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, ajuda econòmica d'urgència per col·locar filtres de tecnologia més avançada, donat que el filtre en funcionament generava un cost energètic molt elevat.

Finalment, el Departament de Governació ha assumit pràcticament la totalitat del cost dels filtres, valorats en 75.0000 euros.Un cop instal·lat el sistema, per part d'una empresa valenciana, s'ha esvaït la possibilitat que les substàncies tòxiques passin la xarxa d'aigua potable, tot i que es continuaran realitzant anàlisis cada quinze dies.


L'alcalde de la població, José Luis Aparicio, assegura que en cap moment va existir perill per a la població, «perquè abans que els nivells superessin els valors permesos ja vàrem posar en marxa el filtre de carbó».
De fet, a la població veïna de Flix, on el subministrament de l'aigua potable també procedeix de l'embassament, no s'ha detectat nivells anòmals d'herbicides en el mateix període de temps, segons afirmà ahir l'alcalde, Pere Muñoz. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), per la seva banda, assegurà ahir al Diari que els resultats de les seves anàlisis tampoc havien detectat resultats extraordinaris al marge de l'habitual augment d'aquest tipus de substàncies en els mesos d'estiu, a causa de l'inferior cabal del riu.