dijous, 9 de novembre del 2006

RECUPERACIÓ D' UN TRAM DE VIA ROMANA

El Patronat Pro Batea redacta el projecte de recuperació d'un tram de tres quilòmetres de la via romana per oferir un nou atractiu turístic-->per a. caraLt acaralt@diaridetarragona.com

Enllaçava el port fluvial de Dertosa (Tortosa) amb Ilerda (Lleida), un dels punts claus de control de l'interior de la conca de l'Ebre, sobretot en l'àmbit comercial.
La necessitat de distribuir les produccions agrícoles i de manufactura des de l'interior cap als grans centres de l'Imperi convertia, doncs, en imprescindible la comunicació permanent amb el port de Tortosa.

La via romana unia amb dues ciutats a través d'un traçat que remuntava el riu Ebre fins a la desembocadura del riu Canaletes, i recorria aquest segon riu fins a la Terra Alta en direcció a Batea, Riba-roja d'Ebre i Mequinensa, on connectava amb una segona via romana fins a Lleida.

És la teoria dels membres del Patronat Pro Batea, que han documentat al seu municipi tres quilòmetres d'aquesta via romana, en diferents estats de conservació. Un dels arqueòlegs del patronat, Pere Rams, mostrava ahir al Diari un dels trams amb millor estat, de cent metres de longitud, i ubicat al camí vell de Massaloca.

La seva amplada, d'entre 4,3 i 6 metres, permetia el creuament de dos carros de l'època sense tocar-se. Probablement l'empedrat, avui al descobert, estaria cobert per una capa de grava, amb la finalitat d'esmorteir els cops. Hi transitaven carros, lliteres, cadires de mà, cavalls, rucs i persones a peu.

Minsa proteccióAl segle XXI els vestigis d'aquell trànsit pateixen una minsa protecció. Amb el pas dels segles, la reparcel·lació de les finques agrícoles o l'eixamplament de camins a partir del segle XX han esborrat moltes de les petjades. I les poques restes conservades no gaudeixen d'una protecció especial per part de la Generalitat.

Gràcies a un ajut de 15.000 euros procedents de Caixa Tarragona, l'empresa Josep Maria Pèrez Associats realitza ara, per encàrrec del patronat, un estudi documental exhaustiu i un projecte de recuperació de la calçada que finalitzarà aquest mes. «Proposarem la neteja, delimitació i consolidació dels trams, la seva senyalització amb plafons i la seva posada en valor per a convertir-lo en atractiu turístic», exposa Rams.

El patronat espera del Departament de Cultura l'assumpció del projecte i la voluntat d'augmentar la protecció de la calçada per evitar els hipotètics danys generats per la construcció de noves instal·lacions, com xarxes de reg o centrals eòliques.L'entitat espera recuperar més restes de la via en tot el seu recorregut, després que s'ha localitzat un segon tram amb bon estat de la via al terme lleidetà de Maials.

1 comentari:

Anònim ha dit...

preberite celoten blog, kar dober