dimarts, 6 de febrer del 2007

STA. AGDA DECLARADA FESTA D' INTERÈS COMARCAL

Declaren Santa Agda de Riba-roja d'Ebre Festa d'Interès Comarcal

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé Arnal, va atorgar diumenge 4 de febrer el diploma a la presidenta de la Coordinadora de Dones de Riba-roja d'Ebre, Maria Dusolina Vilas, en què s'acredita la Festa de Santa Agda com a Festa d'Interès Comarcal de la Ribera d'Ebre.
Solé va explicar que el passat 2 de febrer la Comissió de Govern Comarcal va aprovar per unanimitat distingir l'entitat de dones de Riba-roja per la seua tasca pel foment i la conservació de la cultura històrica, popular i tradicional de la comarca de la Ribera d’Ebre a través de l'organització de la festa.
L'acte va tindre lloc en el marc d'una exposició commemorativa del 21è aniversari de la Festa de Santa Agda i va comptar amb la presència de totes les alcaldesses i regidores que han presidit la festa al llarg d'aquests 21 anys. També va ser present l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, José Luís Aparicio.La Festa de Santa Agda (variant local d'Àgueda) de Riba-roja d'Ebre, organitzada per les dones del poble i dedicada íntegrament a elles ha esdevingut la Festa Major d'Hivern de la població a causa de la gran participació i actes que se celebren.
Santa Ageda Riba-roja d'Ebre també ha sigut en bona part la causant de la revifalla de les festes de les dones que se celebren en la pràctica totalitat de les poblacions de la Ribera d'Ebre, seguint l'exemple que va nàixer a Riba-roja el 5 de febrer de 1986.Aquesta és la segona festa que el Consell Comarcal declara d'interès comarcal. L'any 2005 va merèixer aquesta distinció la Festa de Sant Antoni d'Ascó, rica en elements tradicionals que s'han conservat al llarg dels temps, com ara les figures dels organitzadors i mantenidors de la festa (clavari i majorals), la plega de la llenya, la foguera de plaça, la processó per portar la imatge del sant a cal clavari, les corrides de cavalls, matxos i rucs; el ball de la jota, els tres tombs...