dimecres, 23 d’agost del 2006

FESTIVAL CINEMA DE NOVA YORK


Per primera vegada una pel·lícula catalana, 'Dies d'agost', competirà al conegut certamen cinematogràfic nord-americà, que s'inaugurarà el 29 de setembre
Recha, al Festival de Nova York
Lara Bonilla


Per primer cop, un film català competirà en el prestigiós Festival de Cinema de Nova York, que se celebra del 29 de setembre al 15 d'octubre. Es tracta de Dies d'agost, de Marc Recha, una road movie que barreja realitat i ficció, protagonitzada pel director juntament amb el seu germà bessó, David Recha. La cinquena pel·lícula del realitzador de l'Hospitalet de Llobregat arribarà a Nova York després de passar pels festivals de Locarno i Toronto.

El film es basa en històries del periodista Ramon Barnils que Recha va conèixer després d'entrevistar familiars i amics de Barnils, mort l'any 2001. Enmig d'un estiu sec i calorós, els dos germans s'endisen en la Catalunya interior seguint les passes de Barnils per poblacions com Riba-roja d'Ebre, Figuerola del Camp o Mequinensa. Els germans també recorren escenaris de la Guerra Civil guiats pel diari que l'avi patern va escriure el 1938. Pel camí troben personatges com una autoestopista que vol ser ballarina o un guarda forestal amb vel·leïtats de trompetista. La veu en off de la germana petita dels bessons Recha narra aquesta història en què la manca d'experiència dels actors se supleix per l'experiència vital de cadascú.

No serà, però, el primer cop que el film de Marc Recha es veurà al continent americà, ja que abans competirà en el Festival Internacional de Cinema de Toronto, que se celebrarà del 7 al 16 de setembre.

A la 44a edició del Festival de Cinema de Nova York també es podrà veure Volver, de Pedro Almodóvar, un habitual d'aquest certamen. La seva pel·lícula ha estat triada com a peça central del festival en la que serà la seva estrena nord-americana.
La pel·lícula inaugural serà The Queen, el retrat que Stephen Frears ha fet de la família reial britànica, mentre que de la clausura se n'encarregarà el mexicà Guillermo del Toro amb El laberinto del fauno, un conte de fades gòtic on els horrors de la guerra són vistos a través dels ulls d'una noia. El festival, que va començar el 1962, també inclou una retrospectiva dedicada als 50 anys de la distribuïdora Janis Films, gràcies a la qual els nord-americans van veure clàssics de Bergman, Truffaut o Godard.