dilluns, 20 de febrer del 2006

EL PANTÀ DE RIBA-ROJA ............

EBRE

El pantà de Riba-roja perd el 80 per cent del peix autòcton en 10 anys Ajuntament i pescadors reclamen al Govern la construcció d'una piscifactoria
A.Caralt acaralt@diaridetarragona.com

La xifra d'exemplars de peix autòcton a l'embassament de Riba-roja d'Ebre, carpa, anguila, barb i madrilla, ha disminuït un vuitanta per cent en els últims deu anys. El turisme de pesca massificat o la infertilitat de les carpes, són dues de les raons apuntades des de la societat de pesca La Carpa de Riba-roja d'Ebre.

Pescadors i Ajuntament han reclamat al departament de Medi Ambient la construcció d'una piscifactoria per repoblar aquesta i altres masses d'aigua dolça a Catalunya.La societat de pesca La Carpa de Riba-roja d'Ebre continua organitzant campionats de pesca de carpa com ho ha fet durant els últims anys.

El seu ressó, però, ja no és el mateix, «abans competien entre 200 i 300 participants, i ara la xifra s'ha reduït a una dotzena», assegura resignat el president de la societat, Pepito Busom.I és que la carpa, que no fa massa anys es pescava a cabassos, es troba avui per avui en un accelerat procés de retrocés des de Casp fins a la desembocadura.

Els pescadors constaten que els exemplars adults no es reprodueixen, els alevins, per tant, han desaparegut, i només piquen l'ham exemplars vells, de 10 o 15 quilos de pes.Busom apunta com a causa de la infertilitat de la carpa comú un episodi de contaminació al riu, tot i no poder-ho demostrar. De fet, asseguren des de Riba-roja d'Ebre, la raó del retrocés de l'espècie encara és una incògnita i per això exigeixen una investigació per part de les administracions competents.

Aquests mateixos episodis de contaminació durant els útims deu anys, sumats a la creixent massificació de la pesca a l'embassament, han procurat la pràctica extinció del barb i la madrilla. Pel que fa a les anguiles, segons Busom les repoblacions puntuals impulsades des del departament de Medi Ambient no han fructificat, «les angules alliberades són d'un tamany tan petit que esdevenen un menjar perfecte per als depredadors».

La reducció de les carpes és molt preocupant pel fet que dins la cadena tròfica del pantà representen l'aliment preferent dels grans peixos autòctons, silur, blackbass (perca americana) o el lucioperca, «i per tant, la seva escassetat perjudica als depredadors, que s'han d'alimentar dels seus congéneres alevins», conclou el president.Una situació, en paraules dels pescadors, posa en perill la viabilitat del turisme de pesca a totes les poblacions del nord de la Ribera, «que ha estat en els últims anys l'esquer que explica, per exemple, que una gran comunitat de britànics resideixi avui a la comarca», expressa Busom.

La preocupació ha estat traslladada al departament de Medi Ambient de la Generalitat proposant una solució, la construcció d'una piscifactoria de mesures considerables que permeti repoblar les masses d'aigua dolça de Catalunya amb peixos autòctons i altres varietats apreciades pels pescadors, «però fins ara només hem rebut paraules, creiem que no hi ha voluntat política per part del Govern per solucionar aquest greu problema», denunciava ahir al Diari el president dels pescadors. L'Ajuntament de Riba-roja, a través del seu alcalde, José Luis Aparicio, ha formulat idéntica petició.

2 comentaris:

fario ha dit...

doncs estic totalment d'acord amb el de la ribera. Quina ignorància, la carpa també es al·loctona, des de fa més temps això si..
però va, que volen fer donar més menjar als silur, i altres.. així si que arreglareu el problema.. però si s'aconsegueix reintroduir les espècies autoctones llavors fugira el turisme perquè ve pels depredadors principalment..
penso que qui escriu això ho fa per escriure però no en té ni idea..

Anònim ha dit...

aixo que diu en fario crec que es cert are ve molta gent a pesca el silurs i d'altres mentre sles autoctones no i son crec que s'ha d'actuar kom mes rapid millor