dimarts, 7 de febrer del 2006

FESTA DE STA. AGDA 2006


RIBA-ROJA D' EBRE

Les dones prenen el poder el dia de Santa Agda Riba-roja treu als carrers el tradicional passeig de coques al cap de les majoralesJ.M. jordimarsal@diaridetarragona.com

Amb el tradicional passeig de les majorales amb les coques sobre el seus caps, desenes de dones van prendre ahir el matí els carrers de Riba-roja per celebrar el dia de la seva patrona, Santa Agda. La població del nord de la Ribera d'Ebre és una de les que viu amb major intensitat aquesta festa, amb diferents actes programats des del passat dijous i la participació de dones de totes les edats.

Recuperada a Riba-roja des de fa 20 anys (anteriorment les dones només acudien a missa i es reunien en cases particulars), la desfilada de les majorales amb les coques és una tradició que data de temps immemorials. «Abans, quan la gent no tenia diners per menjar, les famílies benestants feien pans que repartien entre la gent del poble.

Quan la situació va millorar, els pans es van convertir en coques», va explicar Maria Vilàs, coordinadora dels actes.Actualment, les majorales són les encarregades d'elaborar les coques, que el dia de la patrona són traslladades sobre el cap fins a l'església i, finalment, repartides un cop celebrada la missa i la processó en honor a Santa Agda. Dissabte, la corporació municipal va celebrar un ple de traspàs de poders a l'alcaldessa i les dos regidores, que han de representar i defensar el col·lectiu al llarg de l'any.


Ahir la festa va comptar amb l'al·licient afegit del bateig d'un nou capgròs a la població, la Nana Clotxa, com a reconeixement a la iniciativa gastronòmica de la població. Tot i que alguns homes s'afegeixen també actualment als actes festius («és una festa més participativa», apuntava Vilàs), ahir la seva principal tasca va consistir en preparar el berenar festiu per a les dones.